5* dressur i Herning 2025
Tekst og fotos: Jytte Lemkow
At der kun deltog otte i den 5* ECCO Grand Prix og syv i den 5* ECCO Grand Prix Kür, har vist aldrig været set før i Herning.
Der var sikkert mange, der ville have elsket at have set Cathrine Laudrup-Dufour gentage sit drømmeridt på Mount St. John Freestyle fra Göteborg, hvor hun vist satte ny personlig rekord med 91,140%. Fantastisk. Men hvor var fx Patrik Kittel, der plejer at ride i Herning? Hvor var svenskerne i det hele taget?
Hvor var resten af den danske elite? Og hvor var fx Isabell Werth fra Tyskland, som igennem årene har været en flittig gæst ved Hingstekåringerne i Herning?

Men Andreas Helgstrand er tilbage i sporten, og han red den enorme 11-årige hingst Jovian, for hvem en dressurbane på 20x60 næsten er for lille. Den frie trav og frie galop, ja travtraversaderne ligeså, er med en rummelighed og en spændstighed, som er helt unik. At dens svaghed så er piafferne, kan man godt forstå, for at skulle reducere den enorme gangmekanik i trav til en travlignende øvelse på stedet, som piaffen jo er, synes næsten uladsiggørligt.


Andreas og Jovian vandt da også den indledende Grand Prix med 72,478%. Nr. to i klassen blev Dorothee Schneider fra Tyskland, som var tilbage i Herning, hvor hun igennem tiderne har været en flittig og værdsat gæst og tilmed var fremmedrytter på de femårige unge heste i 2017. Dorothee Schneider red den lidt anonymt udseende 13-årige vallak Dayman efter Daily Deal, som er uddannet efter de gode gamle principper, og som havde tre reelle og korrekte gangarter. Piafferne var på stedet, men med beskedent benløft. Til gengæld, var hun den eneste, der kunne ride zig-zag i galop med de foreskrevne seks spring sidelæns. At der kun er fem spring inden ligeudretning og skift tolereres, men man ser i dag de fleste Grand Prix-ryttere ride kun fire galopspring til siden og så bruger hele to til ligeudretningen og skiftet. Dorothee Schneider opnåede da også en andenplads med 72,196%.


På tredjepladsen fulgte Joao Pedro Moreia fra Portugal på Drosa Fuerst Kennedy. Med et lidt forsigtigt men nydeligt ridt med passagerne som et højdepunkt opnåede de 71,283%.
Der var yderligere to danske ryttere med, nemlig Nanna Skodborg Merrald med Blue Hors St. Schufro, hvis præstation man ikke faldt i svime over. Piafferne var ikke med tilstrækkelig affjedring og den sidste passage var lidt mat. De opnåede 70,761% og en fjerdeplads.
Reserverekvipagen til OL i Paris, Nadja Aaboe Sloth på Favour Gersdorf, blev nr. fem med 69,696% efter et præcist ridt med en god sidste piaffe, men der manglede lidt den sidste store smidighed. De opnåede 69,696%.


Nr. seks i klassen blev Alexa Fairchild fra Belgien på lusitanerhingsten Mala Skala’s Hermes med 67,935%. Nr. syv blev tyske Antonia von Dungern på DSP Rubin med 66,065%, medens landsmanden Juliane Brunkhorst på Aperol blev diskvalificeret pga. halthed.
Men alt andet lige, så er det den 5* Grand Prix Kür, der virkelig trækker publikum til lørdag eftermiddag inden Gallaforestillingen. Og der var mange på tribunerne i den store Jyske Bank Boxen. Fredagens Grand Prix havde givet en idé om, hvad man kunne vente sig i Küren, men der blev rykket lidt rundt på ”brikkerne”.
Det blev ikke Andreas Helgstrand, der vandt igen. Han red forkert i det program, han selv har forudfastsat, hvilket man som tilskuer jo ikke opdager. Ved den efterfølgende pressekonference sagde overdommeren Susanne Baarup, at det ikke kun var Andreas, der havde fået sved på panden, det havde dommerne også!
Men igen, Jovians frie gangarter og passagen er betagende, men dommerne er lidt tilbageholdende med at have de helt store karakterer fremme for disse øvelser. I alt opnåede Andreas Helgstrand 78,230% og det var en andenplads.


Som en modpol til hvad kæmpe effektfulde gangarter er, demonstrerede Dorothee Schneider igen med Dayman, at mindre også kan gøre det, og hvorledes korrekt klassisk dressur ser ud. Det var virkelig en demonstration i korrekthed og harmoni, både hvad grundgangarterne angik, men også i de svære øvelseskombinationer som fx dobbelte galoppirouetter, traversader i passage osv. Også hesten holdning var forbilledlig. De opnåede velfortjente 79,245% og blev dermed vinder af klassen.
Og der skal lyde et stort tillykke til Nadja Aaboe Sloth som med 77,005 % besatte tredjepladsen . Nadja Aaboe Sloth vovede nogle svære øvelseskombinationer, og det gav point. Fx efter fri galop på diagonalen at ride en hel pirouette for derefter direkte at gå over i ¼ pirouette i piaffe. Og på en diagonal viste hun syv changementer for hvert andet galopspring, for direkte at gå over i ni changementer for hvert galopspring. Det kræver kæmpe lydighed og fortrolighed hest og rytter imellem.
Det var Alexa Fairchild fra Belgien, der lagde ud. Alexa Fairchild har som fx Cathrine Laudrup-Dufour og Nanna Skodborg Merrald gået hele vejen fra ponyrytter til junior til ungrytter til senior. Med sin Lusitanerhingst Mala Skal’s Hermes er hun et velkomment, friskt og anderledes pust, og lyser op i flokken. Og trods hingstens meget kraftige hals, ligger den let og fint i hånden. Generelt kunne bagbene godt være mere antrukne i passagen, og så er det ikke i skridten, at Alexa Fairchild høster de høje point! Som højdepunkt lavede hun 10 fejlfrie changementer på buet spor for hvert andet galopspring, og 20 fejlfrie changementer for hvert galopspring ligeledes på buet spor. Hun opnåede 74,675%.
På femtepladsen fulgte Nanna Skodborg Merrald på Blue Hors St. Schufro, som nogle gange demonstrerede, hvem af de to der var den stærkeste, og det gik ud over den samlede harmoni. Nanna Skodborg Merrald lavede ellers en svær øvelse ved på diagonalen at lave syv changementer for hvert andet galopspring for direkte at gå over i ni changementer for hvert galopspring. Ligeledes udførte hingsten på en diagonal fri galop, som direkte gik over i en galoppirouette, som igen direkte gik over i en ¼ pirouette i piaffe, mere sjældent end egentligt kønt. De opnåede 74,375%.
Men der var også to 3* Grand Prix-klasser, som ligeledes fandt sted i Boxen, som havde hele 11 startende, og med både svensk, engelsk og tysk deltagelse.




Vinderen af den indledende Grand Prix blev Nanna Skodborg Merrald med den 12-årige Blue Hors Snickers efter Blue Hors Zack, som Nanna har høstet utallige sejre på inklusiv verdensmesterskabet for hold i 2022. De opnåede 69,804%. De viste mange smukke øvelser inkl. en flot passage, mens hingsten stemte lidt imod i piafferne. På andenpladsen fulgte tyske Greta Hemsoth med Antrazit, som opnåede 69,587%, og på tredjepladsen fulgte Anna Toosbuy Rasch, som tidligere hed Kasprzak, på den lidt massive Everian efter Everdale, men som type passede rigtig godt til Anna. Piafferne kan yderligere forbedres, men ellers var det en solid præstation, som opnåede 68,283%. På fjerdepladsen fulgte Annabella Pidgley fra England på Vamos Amigos, som Cathrine Laudrup-Dufour har høstet mange sejre på, men som umiddelbart efter VM i 2022 gik tilbage til sin egentlige ejer – familien Pidgley i England. Hun opnåede 68,261% for en præstation, som manglede ro, og hvor der indløb en fejl i zig-zag-galoptraversaden, og så er den frie skridt ikke verdens bedste!


Annabella Pidgley bor nu i Danmark sammen med Alexander Yde Helgstrand og har flyttet alle sine heste med, og bliver trænet af Andreas Helgstrand. Apropos Alexander, så startede han også i klassen på Inspiration som nr. syv ud af 11 startende, hvor han også blev nr. syv med 67,044% – en placering som ikke rigtig stemmer overens med mine notater, som lyder på: Langt det bedste at se på. Kunne alt! Hans pladscifre gik fra 3 til 7.
I den ligeledes 3* Grand Prix Special (som jeg ikke så) blev det Annabella Pidgley og Vamos Amigos, som vandt med 70,660%, tæt fulgt af tyske Greta Hemsoth på Antrazit med 69,617% og nr. tre og bedste dansker, Nanna Skodborg Merrald på Blue Hors Znickers med 69,632%.